Vad bör man veta om kondomer?

Förutom de typiska klassiska kondomerna, så bör det tilläggas att det även numera finns kondomer som skyddar slidan eller analen. Eftersom dessa inte är särskilt kända varken bland personal på skolor eller i befolkningen så bör detta kommuniceras ut särskilt väl. Dessutom bör även dessa säljas med vanliga kondomer online. Något som bör läras ut är även förhållningssättet till kondomer och hur man pratar om det. Detta kan vara avgörande till en attityd bland ungdomar och dem som annars kan tycka det är obekvämt att nämna skyddet om det kommer till kritan. Sedan kan de enkelt köpa kondomer online för att tillämpa säkert sex i sin vardag.

 

Praktiska kunskaper

Det är ingen överraskning att praktiska kunskaper kan vara avgörande när det gäller att faktiskt använda kondomen. Vet man hur en kondom fungerar och exakt hur den används, så är sannolikheten att man använder denna för att skydda sin sexuella hälsa större. Köper man kondomer online så används de generellt oftare. Ett vanligt problem är nämligen att man som ungdom inte vill köpa kondomer i en fysisk butik.  När man vågar köpa kondomer online, så skyddar man sig i större utsträckning. Känner man till de praktiska kunskaperna, så har man den även med i tanken (det vill säga med sig.) Utöver praktiska kunskaper kring applicering i sig, så gäller det faktiskt också att förebygga situationer där kondomen inte används. Man bör därför inkludera ett tänk där det säkra tas före det osäkra. Ha alltid med en för säkerhets skull – bokstavligen!

 

Vad skyddar kondomen mot?

En vanlig gummikondom skyddar mot samtliga sexuellt överförbara sjukdomar. Detta inkluderar bland annat herpes, klamydia och virus som kan leda till cellförändringar hos kvinnor. Om du misstänker att du har smittats av en könssjukdom och har beskrivna symptom, kan du besöka en ungdomsmottagning för att göra tester. En del sjukdomar kan man även beställa hem självtest för.
Likaså kan du även beställa hem kondomer på nätet. Ibland till och med gratis! Se till att förebygga könssjukdomarna och beställ kondomer online hem innan ett test för könssjukdomar!

 

Sverige och sexuell hälsa

Som svensk kan du skatta dig lyckligt lottad. Tack vare en medvetenhet kring kondomer och andra skydd, och subventionerade preventivmedel har Sverige några av de lägsta sifforna i världen av oönskade graviditeter. Utöver den fantastiska utbildningen och medvetenheten är det även ofta helt gratis att skydda sig – en vardagslyx som bör uppskattas!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *